Kezdődik a Szacsvay Akadémia: célkeresztben a mindennapi történelem

Tőtős Áron

Idén is megrendezésre kerül Nagyváradon a Szacsvay Akadémia történelmi előadássorozata. A nyitó előadást dr. Gyáni Gábor, egyetemi tanár az MTA Történettudományi Intézetének munkatársa tartja.

Több éves hagyománya van már annak, hogy az Ady Endre Gimnázium dísztermében színvonalas történelmi előadásokat lehet hallgatni. A nagyváradiak körében töretlen sikernek örvend, a 2011 óta megszervezésre kerülő, idén 7. évadját megkezdő Szacsvay Akadémia történelmi rendezvénysorozata. Az elmúlt évekhez hasonlóan Erdély szívébe is vándorol a nagyváradi kezdeményezés. A Kós Károly Akadémia lebonyolításában Marosvásárhelyen is lesznek előadások. (https://erdelyikronika.net/2017/01/17/mindennapi-tortenelem-meghivo/)

Amit tudni érdemes a Szacsvay Akadémiáról

Az ötletgazda az a Szabó Ödön, aki az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető-elnöke, illetve parlamenti képviselői mandátuma mellett nem csak megálmodta, hanem Romsics Ignác történésszel közösen meg is valósította a rendezvényt. Talán kevesek által ismert, hogy a történészi végzettséggel rendelkező honatya, még diákszervezeti vezetőként kezdeményezett hasonló előadásokat. A Bihar megyei RMDSZ által létrehozott Szacsvay Akadémia ugyanakkor nem csak a történelmi ismeretek népszerűsítésére törekedett. Indított gazdaság- és kisebbségtudományi előadássorozatot is. Igaz ezek nem állták ki az idő próbáját.

A történelmi-előadássorozat sikerének legfőbb titka a szakmaiság és a hitelesség. Előbbit a magyar tudományosság élvonalába tartozó rangos hazai és magyarországi, a történelemtudomány élvonalához tartozó szakemberek garantálják. Erről személyesen Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész gondoskodik, aki mint a sorozat tudományos tanácsadója bábáskodik a rendezvény megvalósításában. Romsics Ignác az előadók kiválasztásánál nem csak arra ügyel, hogy a legjobb szakemberek adjanak elő, de figyelme arra is kiterjed, hogy a referáló történészek az előadói képességek birtokában is legyenek. Azt magas szinten műveljék. Ami lássuk be elengedhetetlen egy ismeretterjesztő előadássorozat keretében.

A történelmi előadás-sorozat érdekessége, hogy Szilágy Aladár interjúkat készít a történészekkel, amiből minden évben egy interjúkötet is megjelenik. Az így születetett kiadványokat a szerző szakszerű kérdései és olvasmányos nyelvezete, nem utolsó sorban a válaszolók gondolatai tesznek különlegessé.

Mindennapi történelem

Az eddigi témáktól eltérően (Magyarország története, Erdély története, híres magyar történelmi személyiségek története, a Kárpát-medence népei, Magyarország történetét külpolitikai kontextusba ágyazó előadások stb.) a 2017. évi programsorozatban a politikatörténeti előadások háttérbe szorulnak, hogy helyet adjanak a társadalomtörténet, néprajz, etnológia tárgykörébe tartozó témáknak, úgy mint az életmód, nemek története, lakáskultúra, sport, öltözködés, dívat és sok más érdekesség. Az idei év témája: Mindennapi történelem.

A havonta jelentkező előadás-sorozat programját az alábbiakban közöljük:

  1. 2017. január 19. dr. Gyáni Gábor (egyetemi tanár, CEU, tudományos tanácsadó, BTK, TI, MTA tagja): Történelem – társadalom – életmód
  2. 2017. február 24. dr. Pető Andrea (MTA doktora, egyetemi tanár, CEU): A férfi és a nő
  3. 2017. március 24. dr. Romsics Imre (etnográfus, múzeumigazgató, Visky Károly múzeum): Lakások és bútoraik
  4. 2017. április 21. dr. Kovács Kiss Gyöngy (Korunk főszerkesztője, Kolozsvár): Öltözködés és divat
  5. 2017. május 19. dr. Paksa Rudolf (tudományos munkatárs, BTK, Történettudományi Intézet): Magyar gasztrotörténet
  6. 2017. június 16. dr. Kótyuk Erzsébet (főosztályvezető, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum): Betegség, kuruzslás, gyógyítás

Categories: Események, Hírek