„Nem mind Arany, ami fénylik” – Arany János és kora: a 19. századi Magyarország (konferenciafelhívás)

A 2017-es év Arany János-emlékév, több szempontból is fontos esemény a tudományos életben. A kerek évforduló ugyanis nemcsak arra emlékeztet minket, hogy Arany János irodalmunk egyik legkiválóbb alakja, hanem felhívja a figyelmet arra is, hogy a 19. század, melyben ő is alkotott, nemzeti irodalmunk kezdete, egy fontos változásokkal teli és jelentőségteljes korszak a magyarság, a magyar nyelv és kultúra történetében. Ezért a Doktorandusz Országos Szövetség Irodalomtudományi Osztálya, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetével és a Hatvani István Szakkollégiummal karöltve, hagyományteremtő szándékkal konferenciát hirdet fiatal kutatók számára, melynek témája a 19. századi Magyarország, Arany János kora.

A konferencia célja, hogy olyan közös platformot teremtsen a 19. századi magyar kultúrával foglalkozók számára, mely lehetőséget biztosít egymás kutatásainak megismerésére, illetve az egyes kutatócsoportok közötti szakmai kapcsolatok kialakítására, erősítésére. Mivel a konferencia célja, hogy összefogja a korszak kutatóit, az előadások témáját nem szűkítettük Arany János életművére. Ám a konferencia fontos célkitűzése, hogy Arany Jánosról is megemlékezzen, ezért a konferencia nyitó programpontjaként a résztvevők Arany Jánosról hallgathatnak meg plenáris előadásokat az Arany-életmű kutatóitól.

A konferencián az előadók 20 percben mutatják be témájukat, melyet minden esetben tíz perces vita zár. A konferenciára PhD-fokozattal még nem rendelkező, mesterképzésben, doktori képzésben résztvevőket és doktorjelöltek jelentkezését várjuk, akik történettudományi, irodalomtudományi vagy médiatudományi szempontból közelítik meg a 19. századi kultúránkat.

Április 27.–április 28.

Debreceni Egyetem / Egyetem tér 1., Debrecen, 4032

(via DOSZ)

Categories: Hírek