Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája című dokumentumfilm-sorozat első két epizódjának bemutatója

Az erdélyi arisztokrácia diszkrét bája  című dokumentumfilm-sorozat első két epizódjának bemutatója.

Rendező-riporter:
Szederkényi Olga

Az erdélyi arisztokrácia mindig is külön kasztnak számított. Mit jelentett ez a múltban, és mit jelent ma? Ezt mutatom be párhuzamos portrék segítségével: ki volt a nagynevű, sokoldalú, vagyonos ős és ki az utódja, ma.
A sorozat első részében Gróf Bánffy Miklóst és lányát, Katalint ismerjük meg.
A sorozat második része Gróf Bethlen Istvánról és dédunokájáról, Stefanoról szól.
Nem múltidézés a célom. Annak jártam utána, hogy mi maradt meg a különleges kasztba tartozó ősökből a XXI. századra. Csak az ezüst teáskészlet vagy valami örökérvényű útravaló is? Az utódok különböznekvagy sem egy átlagembertől?

A filmbemutatón részt vesznek a filmek szereplői: (a lista folyamatosan bővül)
– Stefano Bethlen, Bethlen István miniszterelnök dédunokája, az olaszországi Walt Disney egyik főigazgatója
– Romsics Ignác, történész …

Az est házigazdája: Lévai Balázs

Az első rész tartalmából:

Bánffy Katalin grófnő a Kolozsvár melletti Bonchidán (az erdélyi Versailles-ban) és Budapesten nőtt fel. 1947 óta Marokkóban él, amerikai katonafeleségként érkezett oda. Lányai: Nicolette és Elisabeth, New Yorkba és Párizsba költöztek. Fia meghalt. A gyerekek a nagyapa egy-egy tulajdonságát örökölték, egyikük festő, másikuk belsőépítész, harmadikuk diplomata és író lett. Katalin nem tanította meg gyermekeit magyarul. Mit szólnak ők ehhez? Kiderül a filmből. Hogy a gyerekek elolvashassák, Bánffy Miklós lánya lefordította angolra édesapja főművét, az Erdélyi Trilógiát (Erdélyi történet I-III. – Megszámláltattál… – És hijjával találtattál… – Darabokra szaggattatol…). Azóta közel tucatnyi egyéb nyelvű fordítás készült a nagysikerű könyvből. Az angol fordításra Nagy-Britanniában is felfigyeltek, és filmsorozatot szeretnének készíteni belőle. (hasonlót, mint a Downton Abbey)

A második rész tartalmából:

Gróf Bethlen István miniszterelnök az egyik főszereplő, a másik az egyik dédunokája, Stefano.
Stefano Bethlen Olaszországban él, nem beszél magyarul. A Walt Disney igazgatója lett. Családjával Bethlen címeres ezüsttálcáról isszák az olasz eszpresszót. Személyesen vittük el neki dédnagyanyja férjének írt utolsó levelét, amelyet Stefano nem ismert. A dédmama, Bethlen Margit hitveséhez a miniszterelnökhöz, Bethlen Istvánhoz címezte szívhez szóló sorait, akit akkor már két éve nem látott, és aki akkor már három hónapja elhunyt egy szovjet rabkórházban. Hogy mit szól ehhez a dédunoka? Kiderül a filmből. Stefano megmutatta az összes családi ereklyéjét, még Bethlen Margit írónő kézirataiba és naplójába is belekukkanthattunk.

Az ősök történelmi portréját mindkét filmben Romsics Ignác történész rajzolja meg.

Helyszín: Premier Kultcafé, Budapest

Időpont: 2017. március 2. 19. 00 óra.

Categories: Események, Hírek