Tudományos ülésszak Erdély történelméről

Erdélyi Történetek – Történetek Erdélyről címmel kerül megszervezésre a II. Erdélyi Történelemtudományi Doktorandusz Konferencia. A tudományos ülésszak célja, hogy fórumot teremtsen a különböző felsőoktatási intézményben és kutatóműhelyekben folyó Erdély, Partium és a Bánság történetét kutató doktoranduszok, doktorjelöltek és fiatal kutatók számára. A 2017. május 12 és 13. között Nagyváradon megszervezésre kerülő ülésszak keretében bemutatásra és megvitatásra kerülnek a legújabb kutatási eredmények.

A konferencia megnyitójára május 12. pénteken 15:00 órai kezdettek kerül sor a Partiumi Keresztény Egyetemen. Ezt követően dr. Egyed Ákos történész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja az Erdélyi Múzeum Egyesület korábbi elnöke A Magyar Történelmi Társaság megalakulása és tevékenysége gróf Mikó Imre elnöksége idején (1867-1876) címmel tart plenáris előadást.

Ezt követően a Fürdőélet Erdélyben címmel a kolozsvári Magyar Történeti Intézet évkönyvének ismertetésére kerül sor. A kötetet a főszerkesztő, dr. Rüsz-Fogarasi Enikő történész, egyetemi tanár, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia karának dékánhelyettese mutatja be. A plenáris előadásokat a résztvevők szekció-előadásai követik.

A rendezvény szombaton a Continental Hotel konferenciatermeiben folytatódnak, ahol reggel 09:00 órai kezdettel dr. Nagy Levente történész, egyetemi docens, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezetője Lehetséges küldetés? Hitek és tévhitek a román reformáció körül gondolatébresztő plenáris előadására kerül sor. Az expozét a résztvevők szekció-előadásai követik.

Az ülésszak záróeseményeként bemutatásra kerül az Erdélyi Krónika online tudományos-ismeretterjesztő portál. A fiatal történészek által idén útjára indított, Erdély első történelmi portálját az alapító-főszerkesztő Fazakas László és a jelenlévő szerkesztők, rovatvezetők mutatják be. Végül de nem utolsó sorban Török Péter történész, a Budapest Főváros Levéltárának főosztályvezető, főlevéltárosa Online Bihar-kutatás: a biharkutatas.hu és az Új Nézőpont online folyóirat címmel tart vetített képes bemutatót.

A konferencia a XXVI. Festum Varadinum rendezvénysorozatának részeként és Magyarország kormányának Emberi Erőforrások Minisztériumának főtámogatásával valósul meg. A rendezvény teljes programja elérhető az www.etkonferencia.wordpress.com weboldalon.

RODOSZ közlemény


Programfüzet