Csíkszereda 460 – Várostörténeti konferencia

Tisztelt Kollégák!

1558 augusztus 5.-én, 460 évvel ezelőtt Csíkszeredának városi címet adományozott Izabella királyné. A Tordán kelt oklevél az első olyan történeti forrás, amely Csíkszeredát mezővárosként említi, ezzel együtt felmenti különböző adófizetések alól. Az évforduló alkalmából a Csíki Székely Múzeum 2018 tavaszán helytörténeti konferenciát szervez. A tervezett előadások Csíkszereda mai közigazgatási területét érintenék. A konferencia jól illeszkedik a készülő várostörténeti kiállítás elméleti hátterének megalapozásába, mely segíti a kiállítás könnyebb megértését.

Témakörök: egyháztörténet, építészet, intézmények, kultúra, művészettörténet, politika, régészeti kutatások, személyiségek, társadalom, történetírás, városfejlődés (iparosodás, utcahálózat, vasúthálózat), a város kialakulása

A fenti témaköröket kiegészítve várunk minden olyan előadást, amely a székelyföldi városfejlődést mutatja be, érintve Csíkszeredát is a kezdetektől napjainkig.

A konferencia színhelye: Csíki Székely Múzeum, Csíkszereda

Jelentkezni 2017 október 1.-ig az előadó nevével, illetve a 20 percre tervezett előadás címével, és egy 10 soros rezümével lehet a markalyaranka@csikimuzeum.ro email címen. A konferencia anyagát kötetben jelentetjük meg, ezért szerkesztett kéziratokra lesz szükségünk.

Tisztelettel, Markaly Aranka


Letölthető: konferencia002

Categories: Hírek