Művelődés Estek | Közönségrégészet Erdélyben

A Művelődés folyóirat szerkesztősége és a Györkös Mányi Albert Emlékház közös szervezésében zajló sorozat, a Művelődés estek következő meghívottja T. Szabó Csaba történész, aki Közönségrégészet Erdélyben címmel tart előadást 2017. október 12-én, csütörtökön, 18.30 órától.

A közönségrégészet (angolul public archaeology) egy új fogalom a régészettudományon belül, amely egyelőre nem honosodott meg magyar nyelvterületen, bár gyakorlati megnyilvánulásait egyre gyakrabban láthatjuk. A közönségrégészet, mint módszertan és tudományág arra keresi a választ, hogyan lehet a régészek munkáját és régészeti örökségünk hasznosítását a nagyközönséggel együttműködve fenntartani. Szakma és a nagyközönség sajátságos együttműködését szorgalmazza, amelyre külföldön már egész iparág épült és átmenti a régészetet, mint tudományágat a 21. századba. Az előadó sikeres esettanulmányokon keresztül bemutatja a közönségrégészet külföldi és erdélyi példáit és perspektíváit.

Az esemény keretében az előadó Erdélyi régészet. Írások régészetről és kulturális örökségvédelemről című, a kolozsvári Exit Kiadó gondozásában 2017-ben megjelent új kötetét bemutatja és a szerzővel beszélget Dr. Csók Zsolt, a Kolozsvári Történeti Múzeum régésze.

Az Emlékházban sorra kerülő est házigazdája Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés folyóirat főszerkesztője.
Szeretettel várunk mindenkit!
***
A rendezvénysorozat szervezői a Művelődés folyóirat szerkesztősége és az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza

22279622_1203366153141574_9049637046004738548_n.jpg

Categories: Események

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..