Kincses Képeskönyv Csíkszereda

Kedves olvasó!

Ezt a könyvet abból a célból írtuk és rajzoltuk, hogy mindannyian megismerjük és megértsük annak a városnak a történetét, ahol élünk, és amelyet szeretünk. Csíkszereda nem volt mindig ilyen, mint ahogyan napjainkban látjuk. A mai modern tömbházakat és forgalmas utakat látva furcsának tűnhet, hogy régi időkben a város sokáig egy utcából állt, amely nagyjából a mai Kossuth Lajos utca vonalában húzódott, körülötte vizenyős, mocsaras területtel.

20171221_104608.jpg

A könyvet fellapozva megtudjuk, hogy a városban merre folyt a ma már nem látszó Somlyó pataka, mi történt szerdánként Szeredában, miért annyira jelentős a ferences szerzetesek tevékenysége, mennyire régi a Mikó-vár, de az is kiderül számunkra, hogy a régi gimnáziumba sokáig a somlyói nagytemplom mögé jártak a diákok. Olvashatunk továbbá az első foci és jégkorong mérkőzések hangulatáról, illetve megtudhatjuk azt is, miért volt fontos, hogy városunk lett a megyeközpont.

A játékos és barátságos rajzok által egy olyan letűnt világba szeretnénk vezetni az olvasót, ahol ritkán járt ezidáig, és bízunk benne, hogy sokan megtalálják a számukra kedves, tanulságos történetet vagy képi ábrázolást. Olvasás közben a kötet végén található szómagyarázó segítségül szolgál az ismeretlen kifejezések megértésében.

A Kincses Képeskönyvet a múzeum munkatársai írták abban a reményben, hogy a kiadvány kiindulópontot jelenthet további helyi kutatások, egyéb érdekes történetek és kincsek megtalálásához. A hasznos és szerethető képeskönyv ugyanakkor szándékunk szerint kiegészíti majd készülő várostörténeti kiállításunk gazdag tárgyi anyagát.

A szerzők nevében hasznos időutazást, izgalmas kincskeresést kíván:

Gyarmati Zsolt, igazgató

Csíki Székely Múzeum

csc3adk.jpg

 

Categories: Könyvjelző

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..