“Még nem a mi történelmünk?” – A délszláv háború emlékezete és oktatása Magyarországon

#notyethistory

„Még nem a mi történelmünk?” Tudományos konferencia az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 2017. december 15-én.

A Történészhallgatók Nemzetközi Szövetségének (ISHA) budapesti szekciója a Történelemtanárok Egyletével (TTE) együttműködésben 2017 december 15-én 10 óra 30 perces kezdettel tudományos konferenciát szervez az ELTE BTK Szekfű Gyula Könyvtárában (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8). A rendezvény az Európai Történelemoktatók Nemzetközi Szervezete (EUROCLIO) által szervezett, az Európai Bizottság által támogatott „Learning a History That is Not Yet History” nemzetközi projekt keretében valósul meg.

A konferencia témája a délszláv háborúk magyarországi emlékezetének töredezettsége és azok megjelenése az oktatásban. A téma magyarországi és határon túlról érkező kutatóinak segítségével az alábbi kérdésköröket vizsgáljuk:

  • Milyen csomópontok mentén sűrűsödnek a háborút elszenvedő közösségek emlékei, milyen idő- és hangsúlybeli változásokat figyelhetünk meg?
  • Létrejöhet-e egységes narratíva, vagy egymás mellett párhuzamosan működő diskurzusok maradnak jellemzők?
  • Mi szükséges ahhoz, hogy a kérdéskör oktathatóvá váljon?

A rendezvény fő kérdése tehát, hogy egymástól elszigetelt, egyéni emlékezetek hogyan válhatnak a kollektív emlékezet részévé, szükség van-e erre a folyamatra ahhoz, hogy ez a Magyarországot is érintő konfliktus beemelhető legyen a történeti diskurzusba és az oktatásba.

A konferenciára szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

 

 

 

Categories: Események, Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..