Az erdélyi magyarság 100 éve – Történelmi roadshow

Tőtős Áron

Február 2-án pénteken az Ady Endre líceumban 18 órától indul a Szacsvay Akadémia történelmi előadás-sorozat nyolcadik évadja.

A Szabó Ödön nagyváradi történész által megálmodott és Romsics Ignác történész által szakmailag menedzselt előadás-sorozat idei évadja több szempontból is különleges. Nemcsak azért, mert a neves magyarországi történészek mellett ezúttal zömében erdélyi történészek reflektálnak az elmúlt 100 év eseményeire, hanem azért is, mert a nagyváradi közönség előtt már hagyományossá vált rendezvénysorozat az idei évben olyan városokba is eljut még, mint Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Marosvásárhely, Kolozsvár, Szatmárnémeti. Persze ez sem előzmény nélküli: Kós Károly Akadémia néven Marosvásárhely történelem iránt érdeklődő közönsége már régebb óta bekapcsolódott az esemény-sorozatba.

 

Ami ez előzményeket illeti, itt érdemes megjegyezni, hogy a 2010-ben indult előadás-sorozat olyan témákat érintett mint a magyar történelem, történelemformáló személyiségei, Erdély története, de volt had-, diplomácia- és politikatörténeti megközelítésű (nemzetközi kitekintéssel) téma is. Az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg úgy a Kárpát-medence népeiről, mint a „hétköznapok” történetéről is.

Az idei évad a centenárium évében a tágabb értelemben vett Erdély elmúlt száz évére fókuszál. Az esemény-sorozat jó lehetőség arra is, hogy áttekintve az elmúlt időszak eseményeit reflektáljunk a jelenre is. Aki valamilyen oknál fogva nem tud eljutni az előadásokra vigasztalja a tudat, hogy az elhangzott előadásokból egy kötet fog összeállni. Ezzel együtt Nagyváradtól, Csíkszeredáig mindenkit bátorítunk, ha teheti vegyen részt ezeken az alkalmakon.

A könnyed áttekinthetőség érdekében az alábbi táblázatban összegeztük az előadás-sorozat programját:

Képernyőfelvétel (35)

Categories: Előadás, Események, Hírek