Műemléki Világnap Kolozsváron a Korzoval

A Korzo Egyesület sajtóközleménye:

“Az ICOMOS (Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága) és az UNESCO 1983-ban azt mondták, legyen április 18-a Műemléki Világnap. Mi 2016-ban azt mondtuk: #Loveheritage! Hiszen épített örökségünket nem csak ismerni, hanem szeretni is kell. Szelíden kell végignéznünk a duruzsoló Karolina téren, Szent Györggyel együtt bátran kell legyőznünk a bronzsárkányt, képzeletben meg kell néznünk egy Janovics-filmet az Urániában, utána pedig innunk kell egy feketét a New York kávéházban. Idén műemlékes szelfizéssel, városnéző sétával, félrevezetéssel, részletkereséssel és színezősökkel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy elevenebb, élőbb kapcsolat alakuljon ki az emberek és a műemlékek között.

Szelfizz egy műemlékkel!

Menj el a kedvenc épületedhez, ülj le a kedvenc teredre, öleld meg a kedvenc szobrod, s készíts vele egy szelfit! Tedd ki a képet Facebookra vagy Instagramra, a leírásában pedig szerepeljen az emlék megnevezése, helyszíne, illetve a #loveheritage és a #korzo hashtagek. Azok között, akik ilyen módon megmutatják magukat kedvenc épületükkel, szobrukkal, terükkel április 18-22. között, ajándékokat is kisorsolunk.

loveheritage2018-cover

A szocmodern szép?! A Györgyfalvi- és Mărăști-negyedek épített öröksége – városnéző séta

A Korzo idei első tematikus sétáján egy “láthatatlan” örökséget mutatunk be az érdeklődőknek. A város történelmi főterén is hajlamosak vagyunk úgy átsétálni, hogy nem nézünk fel a palotákra, hát még a ‘60-as, ‘70-es években épült lakónegyedek szürke hasábjaira. Készítsd elő a legkényelmesebb cipőd, mert elmeséljük, miként épült ki Kolozsvárnak ez a része, milyen különböző ideológiai és építészeti szempontok érvényesültek a tervezéskor, mit gondoltak a lakhatásról. Sétánkon csupán annyit kérünk, kellő nyitottsággal nézzen mindenki a cementtömbökre. Célunk, hogy két óra elteltével a kérdésből felkiáltás legyen: a szocmodern szép!

Szocmodern-seta-loveheritage

Időpont: április 18. (szerda), 17.30

Találkozási pont: Györgyfalvi negyed, Mercur komplex (az autómosó előtt)

Időtartam: 2 óra

A nyitottság sokoldalúan kifizetődik majd: a séta végén meglepetés ajándékutalványt kapnak majd a korzózók.

Ne hagyd, hogy félrevezessünk!

Mélyen hisszük, hogy a leghatékonyabban játszva tanul az ember. Azt is hisszük, hogy a kolozsváriak sok-sok információt tudnak már a városukról. Számos próbálkozással a hátunk mögött azt tapasztaltuk, hogy nem hagyják magukat könnyen félrevezetni! Mi most mégis megpróbáljuk, s a Műemléki Világnapon összekeverjük a hihetetlen valóságot a saját fantáziánk történeteivel. Töltsd ki a kvízt honlapunkon vasárnap estig (április 22.), mert a helyesen válaszolók között ajándékokat sorsolunk ki.

Az ördög a részletekben rejlik

Hogy legalább a Műemléki Világnapon ne csak a lábunk alá nézzünk, részletkereső versenyt is hirdetünk! A délelőtt folyamán facebook-oldalunkon néhány kolozsvári épület és szoborról készült részletfotót fogunk megmutatni. Keresd meg ezeket, s ha megtaláltad, írd meg nekünk üzenetben! Aki szemfüles, ajándékot is kaphat.

Fekete-fehér kacskaringók

A várost mindenki másképp látja: van, aki a díszes kapukat nézi, más az ablakokban kuporgó cicákra lesz figyelmes. De vajon hogyan látják Kolozsvárt a képzőművészek? A kisebbeknek és játékos lelkű nagyobbaknak színezőssel kedveskedünk a Műemléki Világnapon. Néhány grafikus megmutatja nekünk rajzban, hogy melyik az ő kedvenc épülete, tere. A rajzokat a honlapunkról bárki letöltheti, s színekbe öltöztetheti a várost. A kiszínezett rajzokat digitális formában mi is szívesen látjuk. Küldjétek el az office@korzo.org.ro e-mailcímre.

A Korzo-ajándékok mellett értékes könyveket és szabadulószoba-utalványokat is kisorsolunk. Köszönet érte az Idea Könyvtérnek, az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítványnak és a Paraparknak!

További részletek a honlapunkon és a Facebook-oldalunkon.”


 

Categories: Események