A Györgyfalvitól az UEFA ifjúsági tornáig

j élet focista

A fenti kép a marosvásárhelyi Új Élet folyóirat archívumának anyagából származik. A fotó hátlapján, melyet Wagner Rudolf készített, mindössze ennyi áll: „Moldovan, a kolozsvári egyetemi csapat tehetséges kapusa. Ő védte a törökországi UEFA ifjúsági tornán hazánk válogatottjának kapuját. Egyik legnagyobb kapus ígéretünk.” Ki az a Moldovan, a jövő nagy reménysége, akinek nevét ma még a focirajongók sem ismerik fel egyből? Egyáltalán mikor volt aktív? Mikor készült a kép?

Az Új Élet a rendszerváltás előtti korszak egyik legfontosabb társadalmi-kulturális képeslapja volt, mely Marosvásárhelyen 1959–1989 között havonta kétszer jelent meg. Főszerkesztője Sütő András volt, fényképészei elsősorban Erdélyi Lajos és Marx József voltak. Wagner Rudolf nem ismert, mint a lap fényképésze, őt elsősorban a Făclia és az Igazság lapok kapcsán szokták emlegetni, a hatvan és a hetvenes években mindkét sajtóterméknek szolgáltatott anyagot, valamint a Dolgozó nő is gyakran közölte képeit.

A keltezésre vonatkozólag szerencsére viszonylag könnyű dolgunk van, hiszen a kép hátoldalán található felirat közli, hogy a fiatal focista részt vett az UEFA ifjúsági tornáján, Törökországban. Ennek dátuma: 1967. Az 1967. május 5. és 13. között megrendezett tornán 16 csapat vett részt, mind fiatal, 18 év alatti tagokkal. A tornát a Szovjetunió nyerte. Tehát a képen látható kapus valószínűleg a negyvenes évek legvégén, az ötvenes évek legelején született, a torna idején körülbelül 17-18 éves lehetett.

A felirat szerint Moldovan a kolozsvári egyetemi csapat, az U Cluj tagja volt. Az 1919-ben alapított sportegyüttes a hatvanas években élte aranykorát. Cikkünk „főhőse” már akkor is ott játszott. Az egyik portál szerint Moldovan 1965-1971 és 1977-1982 között összesen 113 meccsen szerepelt, és többnyire Marcel Lăzăreanuval felváltva védték a vörös-sapkások kapuját. Moldovan 1948-ben született és 2013-ban, 65 éves korában hunyt el.