Útonállók – Ismét Bonnie és Clyde nyomában

Szerző: Tóth Gödri Iringó

John Lee Hancock Útonállók (The Highwaymen) című 2019-es filmje kapott meleget és hideget is az olvasóktól és a kritikusoktól egyaránt. A film Bonnie és Clyde szinte már elcsépeltnek mondható történetéhez nyúl, ezúttal egy csavarral, kicsit másként, hiszen a törvény szemszögéből mutatja be Bonnie Elizabeth Parker és Clyde Chestnut Barrow történetét, elfogásukat.

Az 1930-as években aktív bűnözőpáros a maga korában egyszerre volt rettegett és rajongtak értük. Erre mondhatni „rátett egy lapáttal” Arthur Penn 1967-es Bonnie és Clyde című filmje, mely bár megdöbbentően realisztikusan, véresen mutatta be a két bűnöző kegyetlen tetteit, mégiscsak őket „tette” főszereplőkké, sokan azzal vádolták a rendezőt, hogy szimpatizál velük. Az azóta eltelt hatvan évben rengeteg olyan film született, melyeknek főhőse egy bűnöző, akivel, akiért izgul a néző.

John Lee Hancock filmje éppen ennek a lehetőségét veti el, igyekszik a „helyén kezelni a dolgokat”, kiigazítani az eddigi filmes feldolgozások hibáját, azaz, hogy a Bonnie és Clyde a főhősök, akiknek sorsáért akarva-akaratlan izgul a néző (és ehhez az is hozzájárul, hogy történetükben ott a Robin Hood-i mítosz – és épp ezt a mítoszt akarja ez a friss alkotás lerombolni).

Frank Hamer (Kevin Costner) és Maney Gault (Woody Harrelson) nyugalmazott rangerek a film főszereplői, a legendák, akiket megkérnek, hogy kerítsék kézre a hírhedt bűnözőpárost. Nyomozásuk hatékonynak bizonyul – a valóságban is, hiszen Hamer és emberei három hónap alatt kerítették kézre a már két éve féktelenkedő párost. A ranger és társai kiderítették, hogy es Bonnie és Clyde bizonyos időközönként Henry Methvin nevű barátjuk édesanyjánál (a filmben édesapjánál) rejtőznek el, valamint, hogy Ford V-8 coupe autóval furikáznak.

A film nagy erősségét a színészi alakítások jelentik, illetve a film látványvilága, díszlete, hangulata. A film a maga hibái ellenére – mert vannak hibái, az tény – egy sokak számára érdekes világot épít fel, a gazdasági válság komor, sok szempontból ambivalens világát – jó jelmezekkel, díszlettel, megcsodálandó autókkal.

A film alapgondolata nagyon jó, dicséretes Hancock ötlete, törekvése, hogy mintegy demitizálja a sokak által szinte imádott bűnözőpárost, akik raboltak, gyilkoltak. Ám a megvalósítás kicsit döcögősre sikeredett, amit még csak nem is a történet vontatottsága, az ismételt dialógusok eredményeznek, hanem a rendező egyszerűen „átesett a ló túlsó oldalára”. Ha a legtöbb Bonnie és Clyde filmben a szerelmes pár a főszereplő, itt még mellékszereplőknek sem mondhatóak, a rendező szinte ignorálja őket. A dramaturgiai hibákon túl a film plusz pontot érdemel a történelemhű vagy helyesebben korhű „keret” felépítése miatt is. A hamvaiból feltámadó, és újra nagyot alakító Kevin Costnert pedig látni kell.

Rating: 3 out of 5.

(képek forrása: imdb.com)

Categories: Filmkocka